İnsülin Direnci Nedir?
26 Temmuz 2023İnsülin Direnci Nedir?
Pankreasta üretilen bir hormon olan insülin, glikozun enerji için kullanımına yardımcı olmaktadır. Vücuda besin alımından sonra kanda glikoz seviyesinde artış meydana gelir. Bu durumda pankreas, insülin hormonuyla bu artışı kontrol altına alır ve böylece kandaki şeker miktarı da düşer. Aynı zamanda bu hormon fazla şekerin depolanarak ihtiyaç duyulması halinde kullanılmasını sağlar. İnsülin direnci ne demek sorusunun cevabı ise hücrelerin insüline karşı direnç göstermesiyle bu hormonun görevini yerine getirememesi ve kanda şeker artışı görülmesidir. Bu şeker artışı iştahın da artmasına sebebiyet verir. Aynı zamanda pankreas olması gerekenden daha fazla insülin üretmeye başlar. Hücrelerin insülin direncine yanıt vermeyi bırakmasıyla gelişen tepkimeler zamanla tip 2 diyabete kadar ilerleyebilir.
İnsülin Direnci Neden Olur?
İnsülin direnci birçok farklı faktöre bağlı olarak gelişebilmektedir. Kilo, yaşam şekli gibi sebeplerle insülin hormonunda düzensizleşmeler görülür. İnsülin direnci sebepleri şöyle sıralanabilir;
-Fazla kilo: İnsülin direnci direkt olarak kandaki şekerle ve iştahla ilişkili olduğu için özellikle obezitenin bu bozukluğa sebep olduğu bilinmektedir. Özellikle bel ve göbek bölgesinde oluşan yağ artışı, kolesterol, kalp rahatsızlığı ve insülin direnci gibi metabolik sorunlara yol açmaktadır.
-Hareketsizlik: Gün içerisinde vücudu aktif tutmak birçok rahatsızlığı engellemek için önemlidir. Kiloyla da bağı bulunan insülin direncini önlemek için hareketli bir yaşam sürmek gereklidir. Vücutta en fazla glikozu kullanan bölge kaslardır. Kaslar sürekli olarak aktif olduğunda vücuttaki glikoz da düzenli olarak yenilenmiş olur. Aktif olmayan kaslar ise en sonunda insülin direncine sebebiyet verebilir.
-Dengesiz beslenme: Karbonhidrat ağırlıklı beslenme şekli, vücuttaki hormonların ve besin değerlerin dengesiyle oynayabilir. Bu durum şeker seviyesini de etkilediği için insülin direnci görülme olasılığı artar.
-Sigara: Vücuttaki iltihaplanmayı arttıran sigara gibi etmenler de bu hormon dengesizliğine yol açar.
-Genetik: Genetik geçmişinde insülin direnci veya tip2 diyabet bulunan kişilerde insülin direnci belirtileri görülme olasılığı daha fazladır. Bu sebeple bu kişilerin beslenme ve spor gibi detaylara daha çok dikkat etmesi gerekebilir.
İnsülin Direncine Ne İyi Gelir?
İnsülin direnci beslenme ve hareketli yaşamla yakından ilişkilidir. İnsülin direnci nasıl düzelir diye merak edenler için yapılacaklar şöyle sıralanabilir;
- -Egzersiz yapmak
- -Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak
- -Stresi azaltmak
- -Uyku kalitesini arttırmak
- -Şekeri azaltmak
- -Karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmak
- -Dengeli ve kaliteli beslenmek
İnsülin Direncine İyi Gelen Besinler
İnsülin direnci için ne yapılmalı sorusunun cevabı öncelikle beslenme düzenidir. İnsülin direnci için alınabilecek besinler şöyledir:
- -Tarçın
- -Zeytinyağı
- -Lif içerikli besinler
- -Sarımsak
- -Yeşil çay
- -Çörek otu
- -Baklagiller
- -Omega-3
Omega-3 yağ asidi, karaciğer yağlanmasına, obeziteye ve insülin direncine karşı etkilidir. İçerisindeki EPA etkin maddesi ile insülin direncini önlemekte ve düşürmekte etkili olduğu bilinmektedir. Celebrin takviye gıdaları da içerisinde bulunan Omega-3 yağ asidi ile sizlere daha sağlıklı ve dengeli bir hayat sunar. Siz de sağlıklı bir yaşama adım atmak için Celebrin ürünlerine sitemizden ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
- https://www.dytseydaertas.com/insulin-direncine-iyi-gelecek-13-besin-ve-egzersiz-onerileri/
- https://www.medicalpark.com.tr/insulin-direnci-nedir-insulin-direnci-belirtileri-ve-tedavileri-nelerdir/hg-1938
- https://rumelihospital.com.tr/saglik-rehberi/beslenme-ve-diyet-saglik-rehberi/insulin-direnci/