İyot Eksikliği Tiroidi Nasıl Etkiler?
25 Ekim 2023İyot Nedir?
Vücut için oldukça önemli bir element olan iyot, vücut tarafından üretilemediği için dışarıdan alınmalıdır. Tiroid hormonlarının çalışmasında görev alan bu element, büyüme gelişmeyi önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle hamilelik döneminde yaşanan iyot eksikliği, bebeğin gelişiminde büyük sorunlar ortaya çıkarabilir. Yeterli iyot alımının sağlanmaması durumunda, guatr, her yaş grubu için risk oluşturmaktadır. Bunun yanında özellikle anne karnındaki bebekler için iyot, zekâ gelişimi açısından çok önemlidir. Herkesin günlük alması gereken iyot miktarı vardır ve bu miktar yaş gibi değişkenlere bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.
Tiroid Nedir?
Hastalıkla aynı ismi taşıyan bir organ olan Tiroid adem elması bölgesinde bulunmaktadır. Hipofiz bezinden salgılanan hormonla harekete geçen bir organ olan tiroid, salgıların miktarının değişmesine göre hastalığın ortaya çıktığı bir bölgedir. Vücutta birçok alanda görev alan Tiroid bezi, fonksiyonların düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. T3 ve T4 ismi verilen hormonların salınımını kontrol eden Tiroid ve Tiroidin çalışmasını sağlayan TSH hormonunu salgılayan Hipofiz uyum içerisinde çalışmaktadır. Metabolik düzen ve diğer çeşitli organ aktivitelerinin düzenlenmesi bu uyuma bağlıdır.
İyot Eksikliği Tiroidi Nasıl Etkiler
Tiroid, T3 ve T4 adlı hormonların kana salınarak çeşitli görevlerde yer almasından sorumludur. Tiroid, büyüme gelişme, metabolizma ve ısı oluşumu gibi süreçlerde etkili rol oynamaktadır. İyot ise bu T3 ve T4 olarak isimlendirilen hormonların üretilmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Tiroidin doğru ve düzenli bir şekilde çalıştığından emin olmasının yanında, hormonların doru seviyede salınmasında da etkilidir. Bu sebeple vücuda alınan iyot miktarı ile Tiroid hastalıkları doğrudan ilişkilidir. Toplamda 3 adet Tiroid hastalığı bulunmaktadır;
- Guatr: Bu hastalık Tiroid bezinin büyümesiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. İki çeşit guatr mevcuttur. Nodüllü ve nodülsüz olarak ikiye ayrılır. Nodüllü olan guatrda Tiroid bezi tümsekli bir yapıdayken nodülsüz olanda daha simetrik bir yapıda büyür. Tiroid nodülü görülen durumlarda dikkatli olunması gerekmektedir.
- Hipertiroid: Tiroid hormonunun olması gerekenden daha fazla üretilmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. El titremesi, terleme ve çarpıntı gibi belirtilerle görülen bu hastalık, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır.
- Hipotiroid: Tiroid bezinin ürettiği hormonların yetersiz gelmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. İyot eksikliğinin yol açtığı bu rahatsızlık, cilt kuruluğu, kilo problemleri, saç dökülmeleri gibi problemlere yol açabilmektedir. İyot eksikliği, ciddi sorunlara yol açan hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Daha çok kadınlarda görülmekle birlikte iyot takviyesi almak en önemli adım olacaktır.
İyot eksikliğinin yol açtığı Hipotiroid rahatsızlığı birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Barifit Multivitamin ve mineral takviyesi, içerisinde bulunan iyot ile günlük ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olmaktadır. Siz de daha sağlıklı bir yaşam için Barifit gıda takviyelerini edinin. Hemen sitemizi ziyaret ederek hızlıca ulaşabilirsiniz.
KAYNAKLAR:
- https://www.avrasyahospital.com.tr/saglikli-tiroid-icin-vucudunuza-yeterli-iyotu-aldiginizdan-emin-olun/
- https://www.medicalpark.com.tr/tiroid/hg-2285#:~:text=Tiroid%2C%20s%C4%B1kl%C4%B1kla%20bir%20hastal%C4%B1k%20ad%C4%B1,d%C3%BCzenlenmesini%20sa%C4%9Flayan%20hormonlar%C4%B1n%20%C3%BCretiminden%20sorumludur.
- https://www.medicana.com.tr/haber-detay/3312/iyot-eksikligi-tiroid-hastaliklarini-tetikliyor
- https://www.bayindirhastanesi.com.tr/blog/tiroid-bezi-ve-iyot-iliskisi-44
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/iyot-nedir-gunluk-iyot-ihtiyaci-ne-kadardir